Jdi na obsah Jdi na menu

Sýrie – strategický průsečík zájmů Západu a Východu

28. 9. 2013

 Tyto dvě strategické koncepce existují a působí vedle sebe. Nejsou a nemohou být totožné. Strategické cíle obou »světů« jsou rozdílné. Nadnárodní kapitál se nehodlá podřizovat, přizpůsobuje své působení v zájmu svých cílů. Důsledky světové hospodářské krize v USA a jinde se překonávají nerovnoměrně a zdlouhavě. USA ztrácejí vliv ve světě zásluhou své zahraničně politické a vojenské koncepce. Politika z pozice síly v globálním světě je špatná a nebezpečná pro mír. USA poškozují Chartu OSN, nerespektují její principy, mezinárodní právo. Toto právo obcházejí.

 

V Sýrii jde o komplex konfliktů s globálním rozsahem a souvislostmi. Od náboženských a národnostních otázek či problémů po vojenské otázky a prostředky. USA plánují provést vojenský úder proti Sýrii, členskému státu OSN. Rusko, ČLR - stálí členové Rady bezpečnosti OSN i další země prosazují diplomatické a politické řešení krize uvnitř Sýrie. Ruský prezident Vladimír Putin ve stati pro New York Times charakterizoval hlavní problémy kolem krize v Sýrii. Přístupy amerického ministra zahraničí Kerryho k chemickým zbraním v Sýrii zařadil do kategorie »lháře, který moc dobře ví, že lže«. Putin připomněl odkaz z druhé světové války, když armády SSSR a USA společně rozdrtily fašistické Německo. Vznik OSN v roce 1945 znamenal kvalitativně novou mezinárodní organizaci zemí celého světa, která plní hlavní úkol – nedovolit vznik nové války. K tomu musí existovat politická vůle po dohodě, smysl pro kompromisy atd. Právo veta stálých členů Rady bezpečnosti OSN zůstává nutným právem, které nedovoluje, aby v OSN nastaly poměry jako v předválečné Společnosti národů. Jenom řeči o míru neznamenaly boj za jeho ochranu. Ústupky tehdy fašistickému Německu vedly k posilování jeho válečných příprav.

Putin dále uvádí: »Možný útok USA proti Sýrii, navzdory silné opozici řady zemí i významných politických a náboženských činitelů, může konflikt expandovat daleko za hranice Sýrie. Nová vlna terorismu se dá do pohybu, poškodí řešení íránského jaderného problému, také izraelsko-palestinský konflikt. Ještě víc by se destabilizoval Střední východ a severní Afrika. Hrozí vykolejit celý systém mezinárodního práva a řádu.«

V Sýrii bojují proti zákonné vládě extremistické síly všeho druhu. Z mnoha zemí. Rusko prosazuje mírový dialog v Sýrii. Jde o potřebu vytvoření kompromisního plánu pro její vlastní budoucnost. Neochraňuje syrskou vládu, ale mezinárodní právo. »Platné mezinárodní právo připouští použít sílu pouze v sebeobraně nebo z rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN. Cokoli jiného je podle Charty OSN nepřípustné a zakládalo by akt agrese.« Opoziční síly v Sýrii použily chemické zbraně, aby vyprovokovaly vojenský zásah Západu.

Autor statě upozorňuje, že informace, které jsou k dispozici, ukazují, že ozbrojenci připravují další útok, tentokrát proti Izraeli. To podle ruského vedení nelze ignorovat. Není dobré, že si USA zvykly na vojenské vpády do jiných zemí a považují to za praktickou samozřejmost. Amerika není modelem demokracie, ale brutální vojenské síly, hrozeb a násilí. Proto také vliv USA ve světě poklesl. Důkazem je katastrofická situace v Afghánistánu. Libye je rozdělena na kmeny a klany. V Iráku probíhá zákeřná občanská válka. Veřejnost v USA si klade otázky, proč vláda opakuje chyby a k tomu navíc vyhazuje velké peníze občanů.

Řešení existuje. »Vrátit se k civilizované diplomacii a politickým řešením.« Vláda Sýrie je připravena předat své chemické zbraně pod mezinárodní kontrolu a pak je likvidovat. Ministři zahraničí Ruska a USA projednávají plány příštího postupu. Ruský prezident V. Putin ocenil postoj prezidenta USA B. Obamy – pokračovat v rusko-americkém dialogu. O tom se také jednalo v červnu 2013 na schůzce skupiny zemí G8 v severním Irsku. Putin ale zásadně odmítá výrok z posledního vystoupení Obamy, že prý »Amerika je výjimečná«. Celková situace ve světě vyžaduje ne výjimečnost, ale rovnoprávnost ve všech směrech. Rusko navrhuje mezinárodní konferenci o Sýrii. Rusko, ČLR a další země prosazují mnohopolární rovnoprávné mezinárodní vztahy a posílení role OSN. Řešení krize v Sýrii poukazuje na potřebu mírového postupu.

Stať V. Putina ukazuje veřejnosti v USA, jak Rusko postupuje a chce postupovat v uvedené krizi a globalizovaném světě. Snad současný americko-ruský návrh na řešení krize je toho začátkem.

 

zdroj halonoviny.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář